Servicii

Rezonanţa Magnetică Nucleară (RMN) este o procedură ultramodernă de diagnosticare 12 a sistemului nervos central, a patologiei de coloană vertebrală, a patalogiei musculo – scheletale şi a afecţiunilor la care examenul CT nu poate oferi informaţii suficiente. Este neiradiantă, neinvazivă, recomandabilă in investigaţii la nivelul tuturor organelor, care permite diagnosticarea cu precizie a numeroase afecţiuni prin vizualizarea pănă in cele mai mici detalii a nervilor, structurilor vasculare fine, tumorilor, leziunilor etc.

Investigatia prin RMN se poate face nativ sau cu injectare de substanta de contrast, care ajuta medicul radiolog, aducand informatii pretioase in vederea obtinerii unui diagnostic radiologic de calitate. Investigatia este o metoda total neinvaziva aparatul folosind campul magnetic care nu este daunator. De asemenea substanta de contrast nefiind pe baza de iod este foarte usor tolerabila de organism, fiind hipoalergenica.

Substanta de contrast la RMN are la baza Gadolinium un metal rar, reactiile alergice fiind foarte rare iar daca apar sunt reactii usoare: prurit, urticarie, senzatie de greata.

Durata unei examinari RMN variaza intre 15 minute si 2 ore, in functie de segmentul sau numarul de segmente examinate si de patologie.

Avantajele rezonanţei magnetice nucleare (RMN):
• nu utilizează radiaţia X
• evidenţiază arterele si venele fără substanţă de contrast
• imagistica multiplanară (util pentru măduva spinării, aortă, vena cavă)
• caracterizare tisulară (fiecare ţesut normal sau patologic are un tip de semnal). Contrastul este mare la nivelul ţesuturilor moi comparativ cu echo sau CT.
Contraindicaţii ale rezonanţei magnetice nucleare (RMN):
• absolute:  pace-maker cardiac, corpi străini feromagnetici (clipuri anevrismale, clipuri vasculare, corpi străini intraoculari, valve cardiace metalice, filtre cave, implante cohleare)
• relative: gravidele in primul trimestru, claustrofobii, pacienţi intubaţi / ventilaţi.

Pentru investigatie, sunteti introdus in pozitie culcata, pe un suport special in tunelul aparatului, in mijlocul unui camp magnetic puternic. Pacientul odata introdus in aparat, fiind sub influenta campului magnetic puternic, protonii de hidrogen sunt aliniati iar acest semnal este preluat de antene speciale care sunt montate de catre operatorul RMN in jurul regiunii care trebuie examinata, ulterior acest semnal este transmis mai departe catre un calculator performant de la consola care face conversia acestui semnal in imagini.

CT (Tomografia computerizata)

Tomografia computerizata (CT) foloseste razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului.15

In timpul testului pacientul va sta intins pe o suprafata plana (masa) ce este legata la scaner; acesta are forma cilindrica. Scanerul trimite pulsuri de raze X spre acea parte a corpului ce se doreste investigata. O parte a aparatului este mobila, astfel incat poate efectua imagini din mai multe pozitii. Imaginile sunt memorate in computer.

Tomografia computerizata este folosita pentru a investiga diferite parti ale corpului precum pieptul, abdomenul, pelvisul sau membrele. De asemenea, poate realiza imagini ale organelor, precum ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plamanii si inima. De asemenea, poate oferi informatii asupra vaselor sanguine, oaselor si coloanei vertebrale. In timpul scanarii se poate folosi si fluoroscopia, metoda ce foloseste un fascicul stabil de raze X, pentru a vizualiza motilitatea si aspectul diferitelor parti ale organismului.

O substanta iodata (substanta de contrast) poate fi folosita pentru a vizualiza mai bine structurile si organele investigate. Aceasta substanta de contrast poate fi folosita pentru a investiga fluxul sanguin, pentru a decela tumori sau alte afectiuni. Substanta poate fi administrata intravenos (IV), oral sau poate fi introdusa in diverse alte parti ale organismului (de exemplu, in rect). Imaginile pot fi realizate inainte si/sau dupa administrarea substantei de contrast.

Indicatiile testarii

Tomografia computerizata este folosita pentru a studia diferite parti ale corpului:

 

toracele: tomografia computerizata a toracelui investigheaza posibile afectiuni ale plamanilor, inimii, esofagului, a principalelor vase sanguine (aorta) sau a tesutului din mijlocul pieptului; cateva afectiuni comune ce pot fi descoperite la scanare sunt infectiile, cancerul pulmonar, embolia pulmonara sau anevrismele; poate fi folosita, de asemenea, pentru a investiga gradul de metastazare (raspandire) a cancerului la nivelul toracelui sau a altei parti a corpului

abdomenul: tomografia computerizata este folosita pentru a descoperi chisturi, abcese, infectii, tumori sau anevrisme, ganglioni limfatici mariti de volum, corpuri straine, hemoragii, diverticulita, boala inflamatorie intestinala, apendicita

tractul urinar: tomografia computerizata poate decela prezenta pietrelor de la nivelul rinichilor, a blocajelor, tumorilor, infectiilor si a altor probleme renale; o tomografie computerizata mai speciala, denumita urografie CT, poate decela prezenta pietrelor de la nivel renal (litiaza renala) sau a prostatei marite de volum (hiperplazie benigna de prostata) fara a fi necesare alte teste

ficatul: tomografia computerizata poate descoperi la acest nivel tumori, hemoragii si alte afectiuni hepatice; de asemenea, tomografia computerizata poate identifica o posibila cauza a unui icter (simptom caracterizat prin culoarea galbena a pielii)

pancreasul: CT-ul poate identifica tumori si inflamatii (pancreatita) ale pancreasului

-vezica biliara si caile biliare principale: CT-ul poate fi folosit pentru identificarea cauzei unui blocaj a cailor biliare; pietrele de la nivelul vezicii biliare (litiaza biliara) pot fi identificate ocazional prin computer tomografie, dar investigatia de electie pentru aceasta afectiune ramane ecografia

glandele suprarenale: prin CT se pot identifica tumori sau cresterea de volum a glandelor

splina: CT-ul poate fi folosit pentru identificarea leziunilor traumatice ale splinei sau pentru determinarea dimensiunilor acesteia

membrele: CT-ul poate identifica probleme ale bratelor sau picioarelor, a umerilor, coatelor, articulatiei pumnului, mainilor, soldurilor, genunichilor, gleznelor sau picioarelor; de asemenea, CT-ul poate fi folosit pentru ghidarea acului in timpul biopsiei sau in timpul drenarii unui abces.