Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), este o tehnica de imagistica medicala utilizata in radiologie pentru a vizualiza structuri interne detaliate folosind radiatii magnetice.

RMN-ul oferă imagini tridimensionale, în timp real, ale organelor corpului cu un bun contrast al țesuturilor moi, făcând posibilă vizualizarea creierului, coloanei vertebrale, mușchilor, articulațiilor și a altor structuri similare.

RMN-ul este multiplanar, ceea ce înseamnă că imaginile pot fi obținute în mai multe planuri ale corpului fără schimbarea poziției pacientului.

Examinările RMN se bazează pe compilarea secvențelor ce sunt reprezentate de o combinație ordonată de impulsuri RF și gradient, special concepute pentru a obține datele necesare formării imaginii.

În timpul examinării RMN, pacientul este rugat să îndepărteze obiectele metalice, inclusiv ceasurile, bijuteriile și piercingurile.

Implanturile chirurgicale și alte corpuri străine trebuie evaluate cu atenție pentru siguranța efectuării investagației RMN. Pacientul va auzi zgomote puternice, de aceea, de obicei, se asigură dopuri pentru urechi. Substanțele de contrast administrate intravenos pot fi utilizate pentru îmbunătățirea calității imaginilor obținute.

Solicitați o programare

Centrul de imagistica RMN si CT – Eureka Medical Eminescu

 

Pentru ce se folosește RMN-ul?

Cu ajutorul RMN-ului, medicii pot examina țesuturile și organele interne cu detalii ridicate. Ca metodă nedureroasă, aceasta dezvăluie leziuni și poate detecta infecții. RMN-ul poate identifica prezența chisturilor și a altor anomalii.In ceea ce priveste cancerul de san, RMN-ul ajuta la depistarea acestuia în cazul femeilor care prezinta un risc ridicat de cancer de san.Cât privește spatele și genunchii, RMN-ul poate identifica orice anomalii sau leziuni ale articulațiilor. De asemenea, medicii pot folosi investigația RMN pentru a afla dacă aveți anumite tipuri de probleme cardiovasculare. De exemplu, pot fi căutate vase blocate și probleme în structura inimii.

Solicitați o programare

Centrul de imagistica

RMN - Eureka Medical Sf. Ioan

Siguranța investigațiilor RMN

RMN-ul este, în general, sigur pentru pacient și nu există expunere la radiații. Rănirea sau decesul pot fi cauzate de efectuarea unei investigații RMN la pacienții cu implanturi metalice, cum ar fi stimulatoarele cardiace, clemele chirurgicale sau alte corpuri străine. De asemenea, trebuie să aveți grijă să nu aduceți obiecte metalice în camera RMN, deoarece acestea pot provoca vătămări prin mișcarea obiectului respectiv ca urmare a mișcării magneților.
Nu au fost observate reacții adverse la femeile gravide sau la copii.

Tipuri de investigatii RMN

RMN abdomen

RMN-ul abdomen este cel mai frecvent utilizat pentru a evalua in continuare o anomalie observata la un alt test, cum ar fi o ecografie sau o investigati tip CT.

Astfel, examenul este adaptat pentru a analiza anumite organe sau tesuturi, cum ar fi ficatul, glandele suprarenale sau pancreasul.

RMN oase si articulatii

RMN-ul poate evalua practic toate oasele si articulatiile, precum si tesuturile moi.

Leziunile de tendoane, ligamente, muschi, cartilaj si oase pot fi diagnosticate folosind scanari RMN. Poate fi folosit si pentru a cauta infectii si mase.

RMN cerebral

Un RMN cerebral produce imagini foarte detaliate ale anatomiei creierului.

RMN-ul cerebral este folosit in mod obisnuit pentru a evalua pacientii cu dureri de cap, convulsii, slabiciune, vedere incetosata etc. De asemenea, poate evalua in continuare o anomalie observata pe o scanare CT.

In timpul unui RMN cerebral, un dispozitiv special este plasat in jurul capului pacientului. Pacientul poate vedea prin golurile mari din acest dispozitiv ce se aseamana cu o casca. Acest dispozitiv este cel care ajuta la producerea cu precizie a imaginilor foarte detaliate ale creierului.

RMN mamar

Un RMN mamar este o procedura relativ noua utilizata pentru a detecta cancerul de san si pentru a examina alte anomalii ale sanilor.

RMN-ul mamar, cu substanta de contrast, este examenul perfect folosit in detectarea cancerului de san si poate gasi cancere la unele femei care ar putea sa nu fie detectate prin alte metode.

RMN-ul mamar nu inlocuieste mamografia, dar poate fi utilizat daca medicul dumneavoastra considera ca sunt necesare informatii suplimentare.

RMN cardiac

RMN-ul cardiac este folosit pentru a evalua anatomia si functia inimii, a valvelor sale si a vaselor de sange majore. Este un instrument de nepretuit pentru detectarea si evaluarea efectelor bolii coronariene prin evaluarea fluxului sanguin catre inima si a gradului de deteriorare cauzata de un atac de cord sau de alte boli cardiace progresive. Defectele cardiace congenitale si tumorile cardiace sunt, de asemenea, vizualizate cu precizie folosind RMN cardiac.

Angiografie RMN

Se efectueaza Angiografie prin rezonanta magnetica pentru a evalua vasele de sange. Vasele de sange din creier si gat (arterele carotide si vertebrale) sunt frecvent investigate in acest fel pentru a cauta zone de ingustare, dilatare, anevrisme sau alte malformatii vasculare.

In abdomen, arterele care furnizeaza sange la rinichi sunt de asemenea examinate frecvent cu aceasta tehnica. Angiografia extremitatilor (brate si picioare) poate fi utilizata pentru a investiga problemele cu vasele de sange care pot cauza fluxul sanguin redus.

RMN pelvin

In cazul femeilor, RMN ul pelvin este utilizat pentru a evalua ovarele si uterul ca urmare a unei ecografii care a relevat o anomalie. De asemenea, este utilizat pentru evaluarea cancerului endometrial. In cazul barbatilor, RMN-ul pelvin este uneori folosit pentru a evalua cancerul de prostata.

RMN coloana vertebrala

Acest tip de RMN este cel mai frecvent utilizat pentru a depista si evalua hernia de disc sau ingustarea canalului spinal (stenoza spinala) la pacientii cu dureri de gat, dureri de brat, dureri de spate si/sau dureri de picior.

Este, de asemenea, cel mai bun test pentru a depista o hernie de disc recurenta la un pacient care a suferit o interventie chirurgicala la spate.

RMN-ul coloanei vertebrale este standardul de aur pentru imagistica anatomiei si a bolilor care afecteaza maduva spinarii.

RMN-ul ajută la verificarea stării de sănătate a altor organe precum rinichi, pancreas, ficat, prostata. Datorită acestei tehnologii, pacienții pot începe imediat îngrijirea preventivă în cazul unor afecțiuni.

Cat dureaza o examinare RMN?

Investigatiile RMN durează între 30 și 45 de minute. Timpul necesar variaza in funcție de ce parte a corpului este studiata si de aspectele ce sunt urmarite in cadrul investigatiei.

Ce poate arata un RMN?

RMN-ul este capabil să afișeze imagini detaliate ale țesuturilor moi din corp. De exemplu, poate afișa imagini detaliate ale creierului și ale altor organe. 

Cum sa va pregatiti pentru un RMN?

Este important să anunțați medicul dacă aveți probleme de sănătate. De exemplu, boli de ficat sau rinichi. De asemenea, trebuie să informați medicul dacă ați suferit recent o intervenție chirurgicală, dacă aveți alergii sau dacă sunteți gravidă.

Nu uitați, nu este permisă purtarea obiectelor din metal, cum ar fi piercingurile și articulațiile metalice. In ziua programată, purtati haine largi, fara elemente de fixare metalice.

Obtinerea rezultatelor RMN

Înainte de a obține rezultatele RMN, medicul specialist radiolog va examina imaginile. Ulterior, medicul specialist vă va elabora un rezultat în scris, oferindu-vă toate informațiile necesare.

Cum te pregatesti pentru investigatia RMN

inainte de o investigatie RMN, mancati in mod normal si continuati sa luati medicamentele obisnuite, cu exceptia cazului in care vi se solicita altfel.

De obicei, vi se va cere sa va schimbati intr-un halat si sa eliminati lucrurile care ar putea afecta imaginile magnetice, cum ar fi bijuterii, agrafele de par, ochelari de vedere, peruca, proteza dentara, aparate auditive, sutiene cu sarma, cosmetice care contin particule de metal.

La ce te poti astepta in investigatiei RMN?

Aparatul RMN arata ca un tub lung si ingust. Operatorul RMN iti va solicita sa te intinzi pe o masa mobila care aluneca in deschiderea tubului. Operatorul RMN te monitorizeaza dintr-o alta camera. Puteti vorbi cu persoana respectiva prin microfon.
Aparatul RMN creeaza un camp magnetic puternic in jurul tau, iar undele radio sunt directionate catre corpul tau. Procedura este nedureroasa. Nu simti campul magnetic sau undele radio si nu exista parti mobile in jurul tau.
In timpul investigatiei RMN, partea interna a magnetului produce zgomote repetitive – batai si alte zgomote.Pentru siguranta si confortul dumneavoastra, veti primi un set de casti.

In unele cazuri, un material de contrast, va fi injectat printr-o linie intravenoasa (IV) intr-o vena a bratului. Substanta de contrast releva anumite detalii.

O investigatie RMN poate dura de la 15 minute la mai mult de o ora. Trebuie sa stati nemiscat deoarece miscarea poate estompa imaginile rezultate.

Dupa investigatia RMN, va puteti relua activitatile obisnuite imediat dupa scanare.

Rezultatul RMN-ului

Un medic specialist va interpreta RMN-ul, analizand imaginile de la scanarea dumneavoastra si va raporta constatarile in cadrul raportului medical.

Rezonanta magnetica (RMN)

INVESTIGATIEPret nouPret vechi
RMN CRANIO-CEREBRAL nativ500600
RMN CRANIO-CEREBRAL  nativ si cu substanta de contrast750950
Angiografie RMN CEREBRAL nativ700800
Angiografie RMN CEREBRAL  nativ si cu substanta9501,000
RMN GAT nativ500600
RMN GAT nativ si cu substanta de contrast8501,000
RMN URECHE nativ600700
RMN URECHE  nativ si cu substanta de contrast8501,000
RMN SINUSURI nativ500600
RMN SINUSURI nativ si cu substanta de contrast7501,000
RMN ORBITE nativ500600
RMN ORBITE nativ si cu substanta de contrast7501,000
RMN HIPOFIZA nativ500600
RMN HIPOFIZA nativ si cu substanta de contrast7501,000
RMN COLOANA VERTEBRALA / segment ( cervicala  / toracica/ lombosacrata ) nativ500600
RMN COLOANA VERTEBRALA  / segment ( cervicala / toracica/ lombosacrata ) nativ si cu substanta de contrast7501,000
RMN COLOANA VERTEBRALA  – 2 segmente, nativ8001,000
RMN COLOANA VERTEBRALA  – 2 segmente, nativ si cu substanta de contrast10001,250
RMN COLOANA VERTEBRALA TOTALA – 3 segmente , nativ10001,350
RMN COLOANA VERTEBRALA TOTALA – 3 segmente , nativ si cu substanta de contrast15001,700
RMN ABDOMINAL nativ500600
RMN ABDOMINAL nativ si cu substanta de contrast8001,000
RMN  PELVIN nativ500600
RMN PELVIN nativ si cu substanta de contrast8001,000
RMN PELVIN pentru endometrioza nativ si cu substanta de contrast10001,200
RMN PELVIN pentru stadializare locala tumori rectale, nativ si cu substanta de contrast10001,200
RMN PELVIN pentru fistula perianala, nativ si cu substanta de contrast10001,200
RMN ABDOMEN + PELVIS nativ10001,200
RMN ABDOMEN + PELVIS nativ si cu substanta de contrast12001,450
RMN ABDOMINAL nativ si COLANGIO RMN700800
RMN ABDOMINAL nativ cu substanta de contrast COLANGIO RMN10001,200
RMN ORGANE GENITALE nativ500600
RMN ORGANE GENITALE nativ si cu substanta de contrast700800
RMN SANI nativ900930
RMN SANI nativ si cu substanta de contrast11001,100
RMN STERN nativ600700
RMN STERN nativ si cu substanta de contrast8501,000
RMN ARTICULATII COXOFEMURALE / segment ( femur, sold, coapsa) nativ600700
RMN ARTICULATII COXOFEMURALE / segment ( femur, sold, coapsa) nativ si cu substanta de contrast8501,000
RMN ARTICULATII SACROILIACE nativ600700
RMN ARTICULATII SACROILIACE nativ si cu substanta de contrast8501,000
RMN EXTREMITATI /segment (genunchi, cot, glezna, calcaneu, clavicula, scapula) nativ600700
RMN EXTREMITATI /segment (genunchi, cot, glezna, calcaneu, clavicula, scapula)nativ si cu substanta de contrast8501,000
RMN MEMBRU /segment ( antepicior, gamba, antebrat, brat, mana, pumn) nativ600750
RMN MEMBRU /segment ( antepicior, gamba, antebrat, brat, mana, pumn) nativ si cu substanta de contrast8501,100
RMN GENUNCHI bilateral nativ10001,200
RMN GENUNCHI bilateral nativ si cu substanta de contrast13001,800
RMN BAZIN nativ600700
RMN BAZIN nativ si cu substanta de contrast8501,000
RMN ENTEROGRAFIE12001,400
RMN UMAR  nativ500700
RMN UMAR  nativ si cu substanta de contrast8501,000
RMN TUMORI MUSCULARE SAU OSOASE nativ600700
RMN TUMORI MUSCULARE SAU OSOASE nativ si cu substanta de contrast8501,000
RMN PROSTATA MULTIPARAMETRU10001,200
URO RMN nativ600700
URO RMN nativ si cu substanta de contrast11001,400
Colangio RMN400500
Substanta de contrast250300
Film suplimentar 50
CD suplimentar50

 

Solicitați acum o programare

Centrul Eminescu

Centrul Sfântul Ioan

Derulează în sus
Call Now Button